It seems that you're using an outdated browser. Some things may not work as they should (or don't work at all).
We suggest you upgrade newer and better browser like: Chrome, Firefox, Internet Explorer or Opera

Poznaj początki serii Samorost w oryginalnej, niewielkiej grze przygodowej, teraz ze zremasterowanymi dźwiękami, ulepszoną grafiką i nową muzyką autorstwa Floexa. Samorost 1 jest do zgarnięcia na GOG.COM!

Kochasz gry tak, jak my? Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach, powiadomienia o premierach oraz wyjątkowe zniżki. Przejdź do sekcji „Prywatność i ustawienia” na swoim koncie GOG, aby dołączyć już teraz!
Gratisowa gratka nie tylko dla archeologów gier komputerowych i miłośników artystycznej grafiki,
Dobra zabawa na weekend :)
Alternatywny link skąd też można pobrać Samorosta za darmo, ale gdyby ktoś, pomimo tego, chciał dodatkowo wesprzeć twórców:
https://amanitadesign.itch.io/samorost-1
Post edited May 28, 2021 by Lexor
To jest samodzielny tytuł, czy lepiej nie grać w jedynkę jak się nie chce brać za całą serię?
ssling: To jest samodzielny tytuł, czy lepiej nie grać w jedynkę jak się nie chce brać za całą serię?
Samorost 2 i 3 to sequele - ta sama postać, wyjściowy pomysł świata (planetoida gnoma), ale w serię ze spójną historią to się nie układa. W 1 trzeba ratować planetoidę przed zderzeniem z wielkim statkiem kosmicznym, w 2 odzyskać w kosmosie skradzionego psa, 3 to nie wiem :)

Więc z pewną dozą asekuranctwa stwierdzę, że to samodzielny tytuł - dopiero po sukcesie 1 powstał pomysł na 2 i potem 3; nie sądzę, by od początku istniała spójna historia na całą trylogię, zwłaszcza że to gra logiczna. To, co łączy przede wszystkim, to surrealistyczna strona wizualna spójna dla całego cyklu.
Mnie ta gra delikatnie mówiąc....odpycha. Jest brzydka po prostu.
comendante77: Mnie ta gra delikatnie mówiąc....odpycha. Jest brzydka po prostu.
Choćby gra była dobra, to jak wizualnie nie pasuje, nie ma co się męczyć :)
Post edited May 30, 2021 by KillingMoon
Dzięki, GOG. Fajnie, że będzie tu dostępna cała seria.
Heh, nie spodziewałem się, że to gra na 10 minut :P